Information

For hunde der er 6-12 mdr. og har gået hvalpe og fortsætterhold hos os eller tilsvarende.

Onsdage 18.15-19.15

Datoer: 15. marts, 22. marts, 5. april, 12. april og 19. april

Pris:

Ikke medlemmer af RKD 375 kr.

Medlemmer af RKD 275 kr.

Beskrivelse

I denne alder starter hundens kønsmodning. Den bliver teenager med alt hvad der medfølger. Det betyder rent praktisk, at hanhunden begynder at lette ben og bliver interesseret i tæver i løbetid samt måske endda reagerer på andre hanhunde på gåturen. Hunhunden kommer i sin første løbetid, og kan få humørsvingninger, som dårlig appetit, træthed, ulyst til at lege og træne.

Den lille søde hvalp, der havde fuld fokus på sit menneske og gjorde alt for en godbid, udvikler sig periodevis til et minimonster, der hverken kan huske eller høre. Omverdenen er pludselig meget mere interessant end os. Godbidder er ikke mere en god nok motivator og koncentrationen svigter.

Træningsmæssigt betyder det at vi skal være ekstra kreative med belønningerne for at få fokus tilbage på os. Og vi må tænke nøje over, hvad vi skal bruge hundens sparsomme mentale kapacitet på. Vi må sætte kriterierne, og forventningerne, ned. Og kommer til at indse, at der måske i perioder ikke sker den store udvikling i de enkelte øvelser. Det bliver ofte ’bare’ at vedligeholde de kendte øvelser. Vi må lave færre gentagelser og variere træningen, for at fastholde hundens interesse.

Hundens adfærd kan opfattes som, at den bare er ’fræk’ eller ’stædig’. Men det er altså bare fysisk ikke muligt for hunden at koncentrere sig, på grund af hormonernes påvirkning i kroppen og mentalt i denne periode. Og det er alt sammen helt normalt.

 

Vi skal være opmærksom på at hunden i teenagealderen kan have nogle sensitive perioder, hvor vi ikke skal udsætte dem for meget nyt. Og de kan pludselig reagere med usikkerhed på ting, de før har været okay med. Håndtering, fremmede og hunde der gøer er eksempler på dette. Lad være at pres hunden til noget den reagerer på, så skal det nok gå over igen. Presser vi den, risikerer vi blot at det sætter sig som et traume.

På plus-siden er, at vi nu kan gå lidt længere ture. Teenagehunden har brug for at brænde krudt af, enten løs eller i en lang line, hvis indkaldet ikke virker optimalt. OBS på at hanhundene kan begynde at spille med musklerne overfor andre hanhunde! Så hold den fra indhegninger med fremmede løse hunde. Det samme gælder selvfølgelig hunhunden i løbetid. Helt generelt anbefaler vi dog af forskellige grunde aldrig at lufte hunden i indhegnede ’hundeskove’.

Næsearbejde og problemløsning dagligt er en god måde at få ro på igen, så stresshormonerne bringes ned.

Nogle hunde glider lettere igennem teenagealderen, og andre har man mest lyst til at sende på opdragelsesanstalt. Nogle hundeejere forfalder til at få hanhunden kastreret, hvilket udviklingsmæssigt dog er for tidligt, og kan skabe andre (vedvarende) problemer.

Opgiv ikke, det er bare en periode vi skal igennem, på bedst mulig måde for alle.

Vi ses på træningspladsen!